Ulam Pegaga adalah Centella Asiatica?

Centella Asiatica untuk Kulit

Centella Asiatica = Daun Pegaga

Centella Asiatica dalam bahasa melayu dipanggil daun pegaga. Sejenis ulam yang bukan sekadar memiliki kebaikan dari segi kesihatan dalaman malah mampu memberi impak besar kepada kecantikan seseorang.

Sekiranya anda peminat penjagaan kulit Korea (K-beauty), anda mungkin pernah mendengar tentang ramuan Centella asiatica . 

Centella Asiatica dikenal dengan pelbagai nama, termasuk Brahmi, Peniwort Asiatik, tiger Grass, dan Gotu kola .

Centella asiatica banyak digunakan untuk kandungan bahan pelembap dari jenama Korea Selatan, yang sering dilabel "krim cica", dan, tidak menghairankan, ia juga menarik minat jenama kecantikan Barat.

Di Malaysia, pegaga amat popular di kalangan tiga kaum utama negara ini iaitu Melayu, Cina dan India. Bagi kaum Melayu, ia dimakan secara segar sebagai ulam, bagi kaum Cina digunakan sebagai minuman penyejuk badan, manakala bagi kaum India sebagai tonik kecerdasan minda.

Pada masa sekarang, daun pegaga ini telah mendapat perhatian para saintis kosmetik dengan menggunakan daun pegaga ini bagi menghasilkan produk yang berasaskan daun pegaga.

Hal ini kerana, daun pegaga ini mempunyai pelbagai khaisiat bukan sahaja untuk luaran dan dalaman, bahkan untuk penjagaan kulit muka.

Apa itu Centella Asiatica?

Centella asiatica adalah ramuan abadi yang tumbuh terutamanya di Asia. Selama bertahun-tahun, ia mempunyai kegunaan kuliner dan perubatan, tetapi seperti banyak ekstrak tumbuhan tradisional, ia semakin popular sebagai ramuan penjagaan kulit.

Herba yang berada di persekitaran kita ini pertama kali muncul dalam bentuk produk kosmetik atau lebih dikenali sebagai krim cica adalah di korea selatan beberapa tahun dahulu.

Krim Cica menjadi tonggak ritual kecantikan yang terkenal kerana khasiatnya yang menenangkan, dan sekiranya semua perkara lama menjadi baru, jenama kecantikan Barat mendakwa ia adalah ramuan kecantikan baru yang trending. 

Apa Itu Cica?

Bukan perkataan perubatan atau kosmetik tetapi berasal dari bahan penjagaan kulit istimewa – ‘Centella Asiatica’ membantu menenangkan kulit yang merengsa dan membaiki kulit rosak, bahkan lebih kepada ramuan penyembuhan.

Terdapat satu laporan pula, Cica berasal dari Latin –  ‘cicatrix’ (parut).

Cica atau dipanggil Gotu Kola dan Tiger Grass sangat kaya akan antioksidan, asid amino, beta-carotene, fatty acids, serta berbagai vitamin termasuk vitamin A, B1, B2, dan C.

Khasiat Anti Penuaan

Kajian mendapati bahawa sebatian madecassoside (terdapat dalam centella asiatica) meningkatkan pengeluaran kolagen untuk ketegangan dan keanjalan kulit dan menjadikannya ramuan anti penuaan yang kuat, kaya akan antioksidan serta vitamin.

Cica membantu dalam memperkuatkan lapisan kelembapan kulit. Ini sekaligus memberi beberapa manfaat untuk kulit yang meliputi :-

  • Melembutkan Kulit
  • Hidrasi
  • Kecerahan
  • Meningkatkan Kolagen
  • Awet Muda
  • Bintik Hitam
  • Mengurangkan Kedutan
  • Ketegangan

Siapa sangka daun pegaga yang kita biasa makan bersama ulaman lain dijadikan bahan utama untuk produk k-beauty. Bahkan ada ulasan menyebut semenjak menggunakan produk berasaskan Cica, mereka sudah tidak perlu menggunakan foundation kerana kemampuan Cica untuk membuat warna kulit tampak sekata.

Centella asiatica boleh didapati dalam banyak produk penjagaan kulit Korea kerana populariti. Ini disebabkan oleh banyak manfaatnya untuk kulit, dan banyak kajian saintifik yang mengesahkan manfaat ini.

Di Malaysia kini, para pengeluar produk tempatan telah mula menyedari tentang kebaikan Cica ini dengan mula mengeluarkan produk yang berasakan cica.

Tidak ketinggalan HERV menggabungkan Cica bersama bahan semulajadi lain yang sangat sesuai dipakai untuk semua jenis kulit.


Antara bahan semulajadi yang digabungkan oleh HERV dalam produk meraka seperti, Licorice Root Extract, Antenis Nobilis Flower Extract dan pelbagai bahan yang turut serta iaitu Centella Asiatica yang terkandung didalam HERV™ Luxe Essence Advance.

 

Rujukan untuk maklumat ini:
Phytomedicine , April 2018, halaman 110–119 Dermatologi
Klinikal, Kosmetik, dan Penyelidikan , Ogos 2017, halaman 311–315
Indian Journal of Pharmaceutical Sciences , Jan-Feb 2016, pages 27–33
Postepy Dermatologii I , Februari 2013 , halaman 46–49
Indian Journal of Pharmaceutical Sciences , 2010, halaman 546–556