Skin Microbiome By HERV

SKIN MICROBIOME?

Kulit adalah antara organ yang paling besar pada badan manusia dan mengandungi hampir 1000 jenis spesis bakteria.

Ia memainkan peranan penting sebagai benteng kepada tubuh dan juga ekosistem kepada pelbagai jenis mikro-organisma seperti bakteria dan fungi.

Semua mikroorganisma yang ada pada kulit dan tidak berbahaya kepada kulit ini dikenali dengan nama Skin microbiome.

Skin microbiome memerlukan keseimbangan untuk mengekalkan bakteria baik dan mengelakkan daripada bakteria jahat menyerang kulit.

Ia juga berkaitan dengan kesihatan skin barrier.

Sekiranya skin microbiome atau skin barrier terganggu, keadaan kulit boleh mengalami masalah seperti jerawat, iritasi, gatal-gatal dan sebagainya.

Skin microbiome adalah sejenis micro-organisma yang melindungi kulit kita daripada jangkitan bakteria atau phatogens yang ingin memasuki lapisan kulit.

Microbiome merupakan ekosistem  mikro-organisma seperti bakteria,parasit dan virus yang ada di dalam tubuh manusia.

Microbiome ini terletak di skin barrier lipid kulit.

Jumlah microbiome yang ada di dalam tubuh, dapat bertambah dan berkurang bergantung dari cara pemakanan kita, aktiviti kehidupan seharian, faktor kesihatan dan faktor usia.

Apabila skin microbiome kita terjejas oleh bakteria, ini bermakna skin barrier pula akan turut terganggu.  

FUNGSI SKIN MICROBIOME

Skin microbiome yang ada di dalam kulit, memiliki fungsi untuk membantu melindungi skin barrier, agar tidak mudah rosak akibat terkena radikal bebas.

Skin microbiome ini juga dapat membantu mencegah tanda-tanda penuaan awal pada kulit, melindungi kulit dari paparan sinar matahari, mencegah alergik, dan melindungi kulit dari serangan bakteria jerawat.

PUNCA SKIN MICROBIOME ROSAK.

Skin microbiome bagi setiap individu adalah unik dan berbeza-beza.

Punca yang menyebabkan skin microbiome ialah :

 • Tabiat mencuci muka dengan Harsh / kasar
 • Penggunaan pencuci muka yang tidak konsisten
 • Bahan yang terlampau kuat untuk kulit
 • Over-exfoliate
 • Over-cleansing
 • Memakai produk yang tinggi pH  

SUMBER MAKANAN SKIN MICROBIOME

Skin Microbiome memperoleh sumber makanan daripada permukaan kulit anda.

Antara makanan skin microbiome ialah : 

 • Garam
 • Air
 • Minyak

CARA MELINDUNGI SKIN MICROBIOME

Skincare yang berasaskan Natural amat penting untuk memastikan keseimbangan skin microbiome anda. 

Skin microbiome yang terpelihara baik akan menghasilkan skin barrier yang sihat dan cantik.

Langkah yang perlu diambil untuk melindungi skin microbiome ialah : 

 • Pilih produk sesuai dengan jenis kulit dan bersifat lembut 
 • Pakai exfoliating toner dengan kadar bahan aktif yang tidak terlalu tinggi
 • Pakai pelindung matahari / Sunscreen
 • Pakai produk yang mengandungi Prebiotic dan Probiotic

Penggunaan Double Cleansing Method juga, dapat membantu memberikan keseimbangan skin microbiome kita.

 

KAITAN SKIN MICROBIOME DENGAN HERV

Produk HERV menepati citarasa khalayak ramai kerana ia menjaga skin microbiome di kulit anda.

Produk dari HERV sangat menjaga Skin Barrier serta tidak mengandungi SLS, ALCOHOL BAHAYA, PARABEN, PARFUM dan FRAGRANCE.

4 PETUA SKIN MICROBIOME KEKAL SIHAT

Banyak faktor yang menyebabkan mikrobioma kulit  berada di luar kawalan kita. Tetapi ada beberapa perkara yang boleh kita lakukan untuk melindungi komuniti flora kulit yang halus. Untuk memastikan mikrobioma kulit kekal sihat, dan seimbang, amalkan 4 petua berikut:

Bersihkan - dan kering - dengan betul.

Ada keseimbangan antara kebersihan yang baik dan berlebihan. Elakkan mencuci berlebihan atau menggunakan pembersih yang keras. Geseran yang terlalu banyak dapat menghilangkan mikroba yang sihat pada kulit kita, dan menimbulkan air mata mikro pada kulit pada masa yang sama. Air mata kecil ini dapat menjadi tempat pembiakan patogen yang tidak sihat. Apabila tiba masanya untuk mengeringkan, tepuk kulit anda dengan lembut dan bukannya gosokkan tuala dengan kuat.

Pemakanan yang sihat dan hidrat.

Seperti kebanyakan aspek kesihatan anda, diet anda memainkan peranan penting dalam menjaga kesihatan kulit anda. Makan makanan yang kaya lemak, sayur-sayuran, protein, dan serat dapat membantu bakteria usus anda, yang seterusnya dapat membantu mikrobioma kulit anda. Pastikan juga minum sekurang-kurangnya 2 liter air sehari. Kekeringan kronik boleh memberi kesan negatif terhadap mikrobioma anda. Akhir sekali, aktiviti bersukan yang mengeluarkan peluh secara berkala membantu menyumbang keseimbangan mikrobioma kulit anda.

Elakkan kain sintetik.

Pilih serat semula jadi seperti kapas berbanding sintetik sekiranya boleh. Kain buatan manusia, terutama yang ketat atau dipakai rapat pada kulit, boleh menyebabkan ketidakseimbangan mikrobioma anda. Ingat bahawa mikrobiota berkembang di kawasan tubuh yang berbeza kerana persekitarannya yang unik. Sekiranya anda sering memakai barang-barang yang menyebabkan suhu, sebum atau pengeluaran peluh anda, atau mempengaruhi keadaan kulit yang normal, anda boleh mewujudkan persekitaran di mana flora kulit yang baik tidak dapat berkembang.

Pilih produk dengan bijak.

Elakkan sabun antibakteria dan jauhkan dari pembersih tangan. Dalam banyak kes, produk tersebut akan membunuh mikroba yang bermanfaat bersama dengan yang buruk. Di luar jenis antibakteria, sabun secara amnya bersifat alkali yang dapat mengganggu keseimbangan kulit berasid anda dan  menjadikan anda lebih rentan terhadap patogen berpotensi alkali. Sekiranya anda ingin memastikan kebersihan anda tidak merosakkan mikrobiota, cubalah salah satu sabun mikrobioma yang kini ada di pasaran. Jika anda tiada masa untuk melakukannya, ketahuilah bahawa banyak losyen yang mempunyai bahan yang tidak mesra mikrobioma. Gunakan pelembap lembut yang menarik air dengan bahan seperti asid hyaluronik.