Persamaan Serum, Essence, Dan Ampoule Dalam Rutin Penjagaan Skincare

Persamaan Serum, Essence, Dan Ampoule Dalam Rutin Penjagaan Skincare

Trend kecantikan yang semakin meningkat dengan pelbagai produk yang beredar memberikan pelbagai janji untuk merawat dan bahkan mencantikkan kulit wajah anda.

Sebahagian daripadanya adalah adanya Essences, Serum dan Ampul (Ampoule) yang merupakan sebahagian daripada trend kecantikan untuk produk Korea Selatan. 

Walaupun telah digunakan secara meluas, banyak yang tidak memahami perbezaan antara ketiga produk tersebut.

Berikut adalah perbezaan antara ketiga-tiga produk yang kini popular di kalangan penggemar kecantikan dan manfaatnya untuk kulit wajah.

Klik Disini Untuk Mengetahui Lebih Lanjut Perbezaan Serum & Essences.

1. Serum

Secara amnya, serum itu sendiri mengandungi beberapa bahan aktif  penjagaan kulit  yang khusus untuk masalah tertentu, misalnya untuk menjadikan kulit lebih cerah, menghilangkan bintik hitam atau bekas jerawat, menghaluskan kulit, dan mencegah penuaan pramatang.

Bahan aktif dalam serum biasanya lebih tebal, hampir seperti minyak dan biasanya lebih berat pada kulit kita. Itulah sebabnya serum lebih baik digunakan untuk kita yang mempunyai kulit kering.

Serum adalah kategori produk yang paling terkenal kerana ia sudah sinonim dengan penduduk negara kita. Serum cenderung lebih pekat pada bahan aktif yang lain, zat seperti gel emolien ini mengandungi bahan berat yang bertujuan merawat masalah kulit seperti bintik hitam, kedutan dan kusam. 

Biasanya, serum dianggap mempunyai tekstur yang lebih likat daripada intipati.Kepadatan serum dikatakan lebih tinggi dan likat berbanding esen mahupun pelembab. Partikel serum ni lebih halus akan lebih mudah untuk menyerap ke lapisan kulit. Selalunya serum ada bahan aktif untuk merawat masalah tertentu seperti bintik hitam, kedutan atau kulit kusam.

Apa Itu Serum?

Serum adalah formula ringan seperti gel yang sarat dengan ramuan kuat untuk merawat masalah kulit tertentu seperti kedutan, garis halus, pigmentasi, dan kusam. Serum sedikit lebih berat daripada pati dan toner kerana mengandungi bahan aktif yang sangat pekat dan kuat.

Apa Persamaannya?

Serum boleh disebarkan, seperti gel, tebal, dan ringan. Mereka mudah diserap ke dalam kulit anda. Sebilangan besar daripadanya berair, sementara ada yang merasa sedikit berminyak untuk sementara waktu (bergantung pada produk). Sekiranya anda mempunyai kulit berminyak, pilihlah sesuatu yang lebih menyerap.

Bagaimana Menggunakan Serum?

Serum biasanya terdapat dalam botol atau pam 'dropper'. Hanya ambil beberapa satu pam dan sapukan secara merata ke seluruh wajah anda. Serum akan diserap dalam masa yang singkat. Tunggu sebentar sebelum anda ke langkah  seterusnya dalam rutin skin care.

Apa Jenis Bahan Yang Menjadi Serum?

Terdapat beberapa jenis serum dengan banyak kombinasi. Biasanya campuran bahan aktif seperti peptida yang merangsang pertumbuhan dan pembaikan sel, dan vitamin C, HCA, dan AHA. Mereka mengatasi masalah penuaan seperti kedutan dan garis-garis halus, dan menjadikan kulit anda kelihatan lebih gebu dan awet muda.

Mengapa Serum Adalah Langkah Penting Dalam Rutin Penjagaan Kulit Anda?

Seiring bertambahnya usia, kulit anda menjadi lebih terdedah terhadap kerosakan dan kemampuannya menghasilkan kolagen semakin berkurang.

Ini menyebabkan kulit berkedut dan kendur.

Serum bertindak seperti pengisi kecil yang mengangkut bahan aktif dan kuat untuk mencerahkan dan meningkatkan kesihatan kulit anda.

2. Essences

Essences adalah teknik dari rutin penjagaan kulit Korea. Cecair ini memberikan peningkatan kelembapan dan Penghidratan yang diperlukan oleh kulit supaya kulit sentiasa bersinar dan kelihatan kelihatan cerah dari dalam. Selain itu, mempunyai penghalang kulit terhidrat yang sihat mencegah masalah seperti kerengsaan dan membolehkan kulit anda berseri. Pengguna perlu memilih produk yang mempunyai antioksidan dan mineral untuk membantu menyuburkan kulit muka. Fikirkan toner dan esen sebagai langkah persediaan permulaan sebelum rawatan utama.

Biasanya, esen ni memiliki konsentrasi yang sedikit cair dari serum, selalunya ia berwarna jernih atau likat seperti milky lotion. Cecair ni berfungsi untuk melembab dan memberi nutrisi kepada wajah. Kebanyakkan esen ada antioksidan dan mineral untuk menyerikan lagi muka anda.

Apa Itu Essence?

Essence merupakan cecair memberikan peningkatan kelembapan. 

Penghidratan yang betul dapat memberikan kulit yang bersinar, kelihatan cerah dari dalam.

Apa Persamaannya?

Essences adalah air, yang merupakan ramuan utamanya. Ia juga mengandungi bahan aktif. 

Bagaimana Menggunakan Essence?

Anda perlu membersihkan dan menyegarkan kulit wajah anda sebelum menggunakan pati. Masukkan satu pam ke telapak tangan anda dan gunakan teknik dap dari dagu, dan naik ke atas. Ia berair dan menyerap dengan cepat.

Apakah Jenis Bahan Yang Perlu Dihasilkan?

Essence terutamanya mengandungi air, bersama dengan bahan aktif lain, ekstrak, dan HCA yang membantu mencerahkan kulit anda dan mengekalkan kelembapan. Bahan berbeza bergantung pada jenama dan jenis kulit yang disasarkan.

Mengapa Essence Merupakan Langkah Penting Dalam Rutin Penjagaan Kulit Anda?

Kulit mudah terdedah kepada radikal bebas, sinar matahari, dan pencemar yang tidak hanya berbahaya tetapi juga menghilangkan kelembapan kulit anda, sehingga menjadikannya kusam dan letih. 

3. Ampoule (Ampul)

Ampul dianggap sebagai versi serum yang lebih pekat. Bahan ini mengandungi lebih banyak bahan aktif dan digunakan untuk jangka masa yang terhad. Sebagai contoh, anda mungkin ingin menggunakan pek ampul mingguan sehingga anda dapat memperoleh hasil yang tepat untuk kulit muka anda.

Oleh kerana tidak ada peraturan mengenai istilah ini, ingatlah bahawa teksturnya boleh berbeza dari jenama ke jenama. Peraturan umum adalah menggunakan pati, serum dan ampul mengikut urutan dari tekstur yang paling tipis hingga yang paling tebal. Ini memungkinkan penyerapan sebaik mungkin.
Ampoule ni pulak sama je seperti serum tapi memiliki kandungan bahan aktif yang lebih tinggi.

Apa Itu Ampul?

Ampul adalah satu lagi penemuan menarik oleh masyarakat Korea. Ampul adalah versi serum yang sangat pekat, dan bertindak seperti penggalak untuk kulit muka.

Tetapi, tidak seperti serum, ampul hanya dapat digunakan dalam jangka masa yang singkat.

Apakah Persamaannya?

Ampul mempunyai konsistensi yang sangat serupa dengan serum. Mereka boleh lebih tebal atau lebih nipis, bergantung pada jenama.

Bagaimana Menggunakan Ampul?

Ampul perlu digunakan selepas pembersih kulit muka. Petunjuk penggunaan dan jumlah produk yang anda perlukan biasanya dinyatakan pada pakej. Sekiranya anda mendapat produk dalam botol penitis dan bukan sebagai penggalak, kemudian ambil beberapa titis di telapak tangan anda dan gunakan seperti serum.

Apakah Jenis Bahan Yang Menjadi Ampul?

Ampul mengandungi bahan aktif, peptida, ekstrak tumbuhan, vitamin, dan asid penting. Bahan ini sangat pekat dan sangat kuat.

Mengapa Ampul Adalah Langkah Penting Dalam Rutin Penjagaan Kulit Anda?

Ampul terikat pada waktu dan perlu digunakan untuk jangka waktu yang ditetapkan.

Bahan-bahannya sangat pekat dan tidak dimaksudkan untuk menjadi sebahagian daripada rutin penjagaan kulit biasa.

 

Rujukan : 

https://www.stylecraze.com

https://www.sehatq.com

https://www.cosmopolitan.co.id

https://fashionista.com

https://www.herworld.com

https://www.pibuu.co

www.herv.my/blogs/tips-info/berbeza-ke-serum-dan-essence-ini